Prof.Dr.Zaur MÜKERREM, öğrencilerimizle buluştu.

Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zaur MÜKERREM, Fakültemiz öğrencileriyle buluştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zaur Mükerrem'in konuşmacı olarak katıldığı "Film Gösterimi ve Filmler" konulu konferans, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Aslan'ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta, Prof. Dr. Zahur Mükerrem'in "Göç", "Bakü Balkonları", "Habib ve Gülhanım", "Elmas Yıldırım" ve "Meydan" adlı belgesel filmlerinin gösterimi sunuldu. Ardından belgesel filmlerinin çekim hikayelerini dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Mükerrem, müziğin sinemada koşul olduğunu belirterek, tüm filmlerde müziğin varolduğunu ve müziğin filmdeki varoluşunun nedensiz olmadığını söyledi. Belgesel film çeken birisinin her şeye karşı hazırlıklı olması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Mükerrem, "Belgeselci bütün konulara hakim olmalıdır. Bilgi birikimine sahip olmalıdır. Şehir doğasından vahşi doğaya bütün konuları işleyebilmelidir" dedi. Film yapmayı, yönetmen ile seyirci arasındaki muhabbete benzeten Prof. Dr. Mükerrem, bu muhabbetin hoş olması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Mükerrem, "Belgeselci, sanatçıdır. Muhtelif konularla karşılaşacaktır. Bunlarla başedebilmek için ünsiyet (ahbaplık) kurması gerekir" şeklinde konuştu. 

Belgesel filmlerde kullanılan metinlerin belgeselin doğallığının önüne geçtiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mükerrem, belgesel film çekerken yönetmenin kafasında varsayımlar, tahminler olması gerektiğinin de altını çizdi. Konferans, Prof. Dr. Zaur Mükerrem'in dinleyicilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.

 

ZAUR MÜKERREM KİMDİR?

1938 yılında Bakü'de doğan Zaur Mükerrem, lisans ve yüksek lisans eğitimini 1957-1964 yılları arasında Moskova'da Sinema Üniversitesi'nde (VGİK) tamamlamıştır. Doktorasını 1986'da Moskova'da Sinema Bakanlığı ve Sinema Üniversitesi'nde yapmıştır. 1995'de Profesör olmuştur. 

Zaur Mükerrem, 1982-1995 yılları arasında Azerbaycan Film-Anılar Belgesel Film Stüdyosu'nun Genel Koordinatörlüğü, 1996-1997 yılları arasında ise Kayseri Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Zahur Mükerrem'in 1983 yılında çektiği "Göç" adlı belgeseli, 2003 yılında Bakü'de "Bizim Unutulmuş Filmlerimiz Festivali"nde belgesel dalında birincilik ödülü almıştır. Mükerrem'in "Taşlaşmış Anılar" adlı belgeseli de 2001 yılında "Kubaba Arkeoloji Belgeselleri Festivali"nde gösterilmiştir. "Göç", Meydan", Taşlaşmış Anılar", "Gel Gel Bahar Günleri", "Bakü Balkonları", "Habib ve Gülhanım", "Elmas Yıldırım", Zaur Mükerrem'in belgesel film arasında yer almaktadır.

1997 yılından beri çalışmalarını Türkiye'de sürdüren ve aynı zamanda Azerbaycan Devlet Sanatçısı olan Zaur Mükerrem'in "Göç" ve "Meydan" adlı belgesel filmleri, 2004 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Prof. Dr. Mükerrem'in bu iki belgeseli UNESCO Kitaplığı'nda ve Paris Arkeon Film Stüdyoları Arşivi'nde yer alıyor.

 

  

21 Aralık 2015, Pazartesi 348 kez görüntülendi