Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından Fakültemiz öğrencilerine "Sanat Eğitimi" konulu ilk ders verildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılının başlamasının ardından AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine, 1 Ekim 2012 tarihinde, ANS Kampusü Güzel Sanatlar Fakültesi Kafeteryasında "Toplum, Değişim ve Gelişimde Sanat Eğitimi" konulu açılış dersi verildi.

Açılış dersi AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından verildi. Ders öncesinde bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerine, 2012-2013 akademik yılıyla birlikte faaliyete giren yeni binalarının hayırlı olmasını diledi ve başarılı çalışmaları da beraberinde getirmesini temenni etti. AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Aslan'ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrencilerinin katıldığı açılış dersinde, hangi dalda olursa olsun sanatın ve sanat eğitiminin bireylerin ve toplumların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı. 

Doç. Dr. Uğur Türkmen, tüm sanatların bireysel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve eğitimsel işlevleri olduğunu belirterek, "Siz sanat eğitimcileri ya da geleceğin sanatçıları, sanatın işlevlerini bir toplumun değişim ve gelişiminde mutlaka kullanmalısınız. Sanatın bizi ilgilendiren en önemli işlevleri, bireysel ve toplumsal işlevleridir. Sanat eğitimiyle bireyler ve toplumlar değişebilir. Sanat eğitimcileri ya da sanatçılar, bireyin diğer bireylerle, bireyin toplumlarla ve toplumların toplumlarla ilişkilerinde etken bir şekilde rol oynamaktadır. Sanat eğitimcileri, insanlar arasında tür, ırk, toplum ayırt etmeksizin her türlü sanat işiyle uğraşmaktalar. Toplumları birleştirme, barış ortamı sağlama, kültürlerarası ilişkileri kurmada sanatı birer eğitim aracı olarak kullanmaktalar" dedi. 

Sanat eğitiminin genel, amatör ve profesyonel olmak üzere üç ana türünün bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Türkmen, "Bu konuda şöyle bir sıkıntı var. Profesyonel sanat eğitimiyle uğraşan eğitimciler ve sanatçılar, genel ve amatör sanat eğitimi ile ilgilenmiyorlar. Küçümsüyorlar veya dar pencereden bakıyorlar. Sanat eğitiminin üç boyutuyla da bütün olarak ilgilenilirse, toplumun değişim ve gelişiminin de mümkün olacağını düşünüyorum. Sanat eğitimcisi, bulunduğu toplumun kariyerini değiştiren bir bireydir. Sanat eğitimcisi, sanat eğitiminin genel, amatör ve profesyonel türleriyle bir bütün olarak ilgilenmek zorundadır" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Türkmen, sanat eğitimcilerinin sanatın yanı sıra biyoloji, psikoloji ve özellikle de farklı öğrenenler üzerine de yoğunlaşmaları gerektiğini belirterek, sanatın tarihsel, kültürel ve ekonomik boyutunun çok iyi bilinmesi gerektiğinin de altını çizdi. Doç. Dr. Türkmen konuşmasında, sanat eğitimcilerinin ve sanatçıların, tarih boyunca sanatçı ve aydınların sorumluluklarını ve yaşadıkları çileleri, 15. yüzyılda başlayan değişimleri ve Rönesans, Türk toplumundaki değişimleri, yenilikçi ve aydınlanmacı padişahları, Cumhuriyet dönemini irdelemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. Açılış dersinin sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Türkmen'e AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Aslan, bir öğrenciyle birlikte teşekkür belgesi takdim etti. Prof. Dr. Aslan yaptığı kapanış konuşmasında AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarına ve öğrencilerine yeni akademik yılda başarılar diledi. 

 

21 December 2015, Monday 149 kez görüntülendi