Doç.Dr.İsmail H. NAKİLCİOĞLU tarafından "Sanat, Grafik ve Yayıncılık" konulu seminer verildi.

  Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde sanat, grafik ve yayıncılık semineri düzenlendi. Seminerde konuşan AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, sanatçının doğadaki kusursuzluğu fark edip ondan ilham alması gerektiğini söyledi.

    AKÜ Kariyer Danışmanlık Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bemar Kariyer Okulu Afyon Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği, ANS Kampüsü Sabri Bektöre Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda sanat çalışmalarında teknolojinin yeri anlatıldı ve dijital yayıncılık yazılımları hakkında bilgi verildi.

    Seminerin açılışında konuşan Bemar Kariyer Okulu Afyon Şubesi Müdürü Gazi Aydın, 1991 yılında İzmir'de kurulan Bemar’ın, bireylerin ve kurumların gerçek ihtiyaçlarını karşılayan eğitimler vermeyi hedeflediğini belirterek piyasadaki seçkin yazılımların ISO 9001 kalite belgeli yetkili eğitim merkezi olduğunu bildirdi ve AKÜ ile gerçekleştirdikleri bu ortak etkinlikte üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının kariyerlerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

     * * * * *

    Daha sonra kürsüye gelen AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı, İletişim Tasarımı ve Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, “Sanat ve Teknoloji” konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında öncelikle sanat kavramı üzerinde duran Doç. Dr. Nakilcioğlu şunları söyledi:

    “Sanat nedir? Sanat kimi zaman tüyün hafifliğidir; kuşun kanadıdır; suyun coşkusudur; kimi zaman gözün keskinliğidir; güzelliğin yansımasıdır; çoğu zaman da kulağıyla değil, ruhuyla duymaktır. Beethoven, en güzel bestelerini, işitme yeteneğini kaybettikten sonra yapmıştır. Canlı-cansız tüm varlıkları, mikro ve makro dünyaları göz önüne getirdiğimizde, bunların hepsinde muhteşem bir düzen, ahenk ve estetik bulunduğunu fark ederiz. Gerçekte sanat, Tanrı’nın evrendeki imzasıdır.

    Sanat, aynı zamanda ruhun madde içindeki görünümüdür; düşüncenin estetik biçim kazanmasıdır; evrendeki düzeni maddeye ve çevreye yansıtma çabasıdır.”

      * * * * *

    Sanat eserlerinin genellikle doğadaki kusursuzluğu model aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Nakilcioğlu, ünlü Fransız yazar Balzac’ın bir sözünü hatırlatarak, “Ancak sanatın görevi, doğayı kopya etmek değil, doğayı ifade etmektir.” dedi.

    Konuşmasında güzel sanatlar kavramına da değinen Nakilcioğlu, “Güzel sanatlar, göze estetik görüntü sunmaktır; kulağa hoş sesler duyurmaktır; ruhta heyecan ve hayranlık uyandırmaktır. Sanat, güzel ile uğraşır; güzellik ise göreceli bir kavramdır.” ifadelerini kullandı.

    Sanatın temelinde yatan estetik kavramını ise sanatla tasarımın birleşmesi olarak tanımlayan Nakilcioğlu, “Uygarlık yalnız teknik yaratmaz, yeni zevkler, inançlar ve tutkular da yaratır.” şeklinde konuştu.

     * * * * *

    Günümüzde sanatın teknoloji ile iç içe bulunduğuna işaret eden konuşmacı, teknoloji teriminin Osmanlıca’daFen kelimesiyle, Latince’de ise Techne ve Logia, yani sanat bilimi sözcükleriyle ifade edildiğini belirterek bunun uygulamalı bilim anlamına geldiğini kaydetti.

    “Alet işler, el övünür.” atasözünün teknoloji kullanımı açısından zengin bir anlam taşıdığını dile getiren Nakilcioğlu, “Özüne baktığımızda, teknoloji nedir? Teknoloji, zaman kazanmaktır; teknoloji, sanal yaşamdır; teknoloji, alışkanlıkların değişmesidir; teknoloji, yaşamın kolaylaştırılmasıdır.” dedi.

     * * * * *

    Dünden bugüne teknolojik gelişim evreleri üzerinde de duran Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu şöyle devam etti:

    “Geçmişteki yazma eserlerin yerini, matbaanın yaygınlaşmasıyla basma eserler almıştır. Elle yapılan resimler yerine, makine ile çekilen fotoğraflar tercih edilir olmuştur. Gerçek dünya, yerini sanal dünyaya bırakmaya başlamıştır. Daktilo, bilgisayar tarafından emekliye ayrılmıştır. Yazılı basının tahtına internet medyası oturmuştur. Geleneksel sanat ürünlerinin yanında da artık dijital sanat eserleri boy gösterir hale gelmiştir. Bu değişim ve dönüşüm süreci devam edecektir.”

     * * * * *

    “Sanatçı kimdir?” sorusuna da cevap arayan Doç. Dr. Nakilcioğlu, “Sanatçı, duyulmayanı duyan, görülmeyeni gören, olmayanı bulandır. Sanatçı, sanatta güzeli, bilimde doğruyu arayan insandır. Sanatçı, doğaya teknoloji gözüyle de bakmasını bilendir. Sanatçı, işine tümüyle kendini ve ruhunu verendir.” diye konuştu.

    Atatürk’ün sanatla ilgili olarak “Güzel sanatlarda başarılı olamayan uluslar ne yazık ki, uygarlık alanında yüksek insanlık niteliğiyle yer almaktan sonsuza dek yoksun kalacaklardır.” sözlerini hatırlatan Nakilcioğlu, “Sanat, insanın ruhunu inceltir, duygularını yüceltir. Sanatçı, teknolojiden en iyi biçimde yararlanmalı, ama insanı ve insani değerleri de daima ön planda tutmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

     * * * * *

    Afyon Kocatepe Üniversitesi Kariyer Danışmanlık Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğrul Kandemir ile Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarının ve AKÜ öğrencilerinin katıldığı seminerin son bölümünde, dünyaca ünlü grafik ve tasarım yazılımları üreticisi Adobe firmasından Eğitim Uzmanı Hüseyin Usta, Adobe CS6 ve Dijital Yayıncılık ürünleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

    Başta reklam sektörü olmak üzere, sanat ağırlıklı pek çok alanda yaygın olarak kullanılan Photoshop, In Design, Adobe Illustrator, After Effects programlarını uygulamalı olarak tanıtan Hüseyin Usta, bu yazılımların son sürümleriyle birlikte gelen yenilikleri örneklerle anlatarak sunumunu tamamladı.

    Üniversite yetkililerince, bu alandaki eğitim çalışmalarının önümüzdeki dönemlerde de daha geniş kapsamlı olarak devam edeceği bildirildi. 
 

 

 

21 December 2015, Monday 625 kez görüntülendi