Doç. Dr. İsmail H. NAKİLCİOĞLU, AKSAM'da "Kişisel Gelişim Semineri" verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Hakkı NAKİLCİOĞLU, Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) tarafından kişisel gelişime yönelik düzenlenen seminer etkinlikleri kapsamında "Beden Dili ve İletişim" konulu seminer verdi.

AKSAM'ın Çeşmeli Konak binasında düzenlenen seminerde Doç. Dr. NAKİLCİOĞLU, canlılar arasındaki ilişkiler sisteminden yola çıkarak, iletişimin insanlar arasında duygu, düşünce ve bilgi paylaşımı olduğunu belirterek, "İletişimin amacı, sorunlarımızı çözmek ve ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. İletişimin etkinliği de amaçladığımız sonucun alınıp alınmamasıyla ölçülür. Bu çerçevede insan, sözlü ya da sözsüz iletişimde bulunur. İnsanların ilk iletişim aracı beden dilidir. Ağzımız kapalı olsa da bedenimiz çevreye mesaj vermeye, dış dünya ile iletişim kurmaya devam eder. Eller, ayaklar, duruş, oturuş, göz ve yüz yapısı, mimikler, jestler, omuz ve beden hareketleri, iletişimde beden dilinin somut örnekleridir" dedi.

 

Doç. Dr. NAKİLCİOĞLU konuşmasında Mevlana'nın "Nice insan gördüm, üstünde elbise yok, nice elbise gördüm içinde insan yok." sözüne atıfta bulunarak, "İnsanlar sizi giysilerinizle karşılar, düşüncelerinizle uğurlar ama düşüncelerinize de giysileriniz değer katar. Kaliteli bir ürün, güzel bir ambalaj içinde sunulduğu zaman değer kazanır ve alıcı bulur. Ama asıl olan, insanın kendi öz benliği ve düzgün karakteridir" şeklinde konuştu. İnsanın yaratılış ve var oluş gayesine de değinen Doç. Dr. NAKİLCİOĞLU, tutarlı bir hayat ve dünya görüşüne sahip olan insanın iletişimde de başarılı olacağına dikkat çekerek, "Etkili iletişimin ilk adımı, insanı tanımaktır, öncelikle de kendini tanımaktır. İnsanın kendini tanıması için şu soruları kendine sorması gerekir: Ben kimim? Yeryüzünde bağımsız bir varlık olarak kendimin farkında mıyım? Kendime değer veriyor muyum? Niçin yaşıyorum? Dünya görüşüm ne? Tercihlerim-yasaklarım neler? Neye değer veriyorum? Üzerime düşen görevleri ve rollerimi tam olarak yerine getiriyor muyum? Kişisel gelişimim için yeterince çaba harcıyor muyum?

Etkili ve yararlı iletişim kurmak için bazı yöntemlerin bilinmesi gerektiğine işaret eden Doç. Dr. NAKİLCİOĞLU, bu konuda önerilerde bulunarak, "İletişim; neyi, nerede, ne zaman ve nasıl söyleyeceğini bilmektir. Ayrıca söylediği sözün anlaşılıp anlaşılmadığını fark edebilmektir. Bunun için iki kez düşünüp bir kez konuşmak, uygun ortamı ve eşref saati kollamak gerekir. Etkili iletişim kurmak için kendinizle barışık olmalısınız. Zorlukları nükteyle, aşırı davranışları sükûnetle karşılayınız. Bulunduğunuz ortamda şikâyetleri sona erdirmeye çalışınız ve sorunları dedikoduyla çoğaltmayınız. Tartışmadan uzak durmaya çalışınız, bilin ki, hiçbir tartışmanın galibi yoktur. İki testi çarpıştığında biri kırılır, diğeri çatlar. Dilinize ve sinirinize hakim olmasını bilmelisiniz" diye konuştu.  

 

 

21 December 2015, Monday 181 kez görüntülendi