"I. Ahmed Şemseddin Karahisari Sanat Günleri" Etkinliği

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliğinde, Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü, AKÜ Rektörlüğü, AKÜ Devlet Konservatuvarı, AKÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM) ve Afyonkarahisar Güzel Sanatlar Derneği işbirliğiyle 18-19 Kasım 2011 tarihlerinde "Ahmet Şemseddin Karahisar Sanat Günleri" düzenlendi.

Evrensel değer yargılarını özümsemiş ve yaşam haline getirmiş sanat ve bilim öncülerini, ülkemizi ve dünyada barışa, insan onuruna, sanata ve kalkınmaya katkı sağlayabilmek amacıyla motive edici unsurlar olarak yaşatmak amacı kapsamında, bireysel yaşamlarımızın sanatsal bir estetik, zarafet ve kaliteye ulaşması ve bu kalitenin Afyonkarahisar için, ülkemiz için ve dünya için somut karelere ve ürünlere dönüşmesi çabasını taşımaktadır. Bunun için Afyonkarahisar'ın değerlerinden olan Sultan Divani, Ahmed Şemseddin Karahisari gibi sanat, düşünce ve kültür sembollerimizi daha iyi tanımayı, onların sanatçı ve entelektüel kişiliklerini, hayatlarını, eserlerini, bakış açılarını güncel bir vizyonla ele alınması hedeflenmektedir. Bu bağlamda Ahmed Şemseddin Karahisari'ye atfedilen "Sanat Günleri" düzenlendi.

"Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Günleri", 18 Kasım 2011 Cuma günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Uydukent'te bulunan Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezinde düzenlenen "Hat ve Tezhib Sergisi"nin açılışı ile başladı. Afyonkarahisar'ın yanı sıra Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen hat ve tezhip sanatçılarının eserlerinin yer aldığı sergiye Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun eşi Hatice Eroğlu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Recep Aslan, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Hasan Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü Zeki Kuş'un yanı sıra çok sayıda il protokol üyeleri, hat ve tezhip sanatçıları, öğretim elemanları, öğrenciler ile Afyonkarahisar halkı katıldı. 

Serginin açılış konuşmalarını yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Ahmed Şemseddin Karahisari, 'hatt'ın güneşi' ünvanı ile çok büyük bir ekol sahibi, Afyonkarahisar topraklarında yetişmiş büyük bir hattatımızdır. O'nu hem anmak hem de eserlerini, öğretisini, hat sanatını ve bunun paralelinde gelişen tezhip sanatını ki, bize özgü, dünyaya armağan ettiğimiz bu sanatını gelecek nesillere de intikal ettirme amacını taşıyan "Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Günleri" kapsamındaki etkinliklere tüm Afyonkarahisar halkının iştirak etmesini bekliyoruz" dedi. İslam inancında heykel ve resimin hoşgörülmemiş olması nedeniyle İslam coğrafyasında heykeltraşlığın ve ressamlığın dünya çapında eserler oluşturacak düzeyde bugüne kadar bir gelişim gösteremediğini belirten Vali Balkanlıoğlu, buna karşın hat sanatının ve kitap süsleme başta olmak üzere tezhip sanatının gelişerek zirveye ulaştığını ve bu zirvenin de en başında Ahmed Şemseddin Karahisar'nin geldiğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu, Hattat Ahmed Şemsettin Karahisari Kültür ve Sanat Merkezinin yapımının tamamlanmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından ziyaret edildiğini ve bunun ardından birtakım eksikliklerin giderildiğini ifade ederek, bu kültür ve sanat merkezindeki ilk etkinliğin Ahmed Şemseddin Karahisari anısına düzenlenen "Hat ve Tezhip Sergisi"nin olduğunu sözlerine ekledi. Vali Balkanlıoğlu, "Afyon Kocatepe Üniversitesi, sanat konusunda, kültür merkezinin kullanımı, gençlere yol ve yön gösterme bağlamında bizim önümüzü açacak, birlikte çalışacağımız en önemli unsurlardan birisidir. Üniversitemiz sahip olduğu Güzel Sanatlar Fakültesi ile bilimsel anlamda hat ve tezhip sanatı konusunda bizlere sonsuz destek veriyor" dedi. 

Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Günleri kapsamında Ahmet Necdet Sezer Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda, başkanlığını AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Recep Aslan'ın yaptığı "Hat Sanatı, Gelişim Süreci Tarihçesi, Hat Sanatında Ekoller ve Karahisari Ekolü" konulu panel gerçekleştirildi. Panele Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli ve İl Kültür Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz'ın yanı sıra hat ve tezhip sanatçıları ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş "Hat Sanatında Osmanlı Dönemi"; Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik "Hat Sanatımız ve Ahmet Karahisari"; Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Talip Mert "Karahisari Hattı Besmele veya Hat Sanatımızın Nazar Boncuğu" ve Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Orhan Altuğ "Hat Sanatının Kullanım Alanları" konulu sunum yaptı. 

Etkinliğin ilk gün programı, AKÜ Devlet Konservatuvarı Klasik Türk Müziği Topluluğunun Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konser Salonunda düzenlenen "Sultânîyegâh Klâsik Takım ve Sultânîyegâh Şarkılar Konseri"nin ardından sona erdi. Ssanat yönetmenliğini ve solistliğini AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş'ın yaptığı konsere il protokol üyeleri, etkinlik katılımcıları, öğretim elemanları, öğrenciler ve Afyonkarahisar halkı katıldı."Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Günleri"nin 19 Kasım 2011 Cumartesi günkü programı, saat 10.00'da Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezinde hattat ve tezhip sanatçılarının katılımıyla gerçekleştirilecek atölye çalışmasıyla başlayacak. AYTAM'da verilecek öğlen yemeği ve düzenlenen sosyal programın ardından AKÜ Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek "Türk Tezhip Sanatı: Tarihçesi, Teknikleri, Ekolleri" konulu panele geçilecek. Başkanlığını AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Recep Aslan'ın yapacağı panele AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan İlden, Müzehhip Zehra Çekin ve Sıdıka Ural konuşmacı olarak katılacak.
 

Ahmed Şemseddin Karahisari Kimdir?


1468 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. Karahisari, Osmanlı hat kültüründe yaygın olan "Şeyh Hamdullah İstif Yöntemi"ni değil de "Yakut-ı Musta'sımi Üslubu"nu benimsemiş bir gönül ve hat ehlidir. Bu üslubun en güzel örneklerini vermiş olup, "Sülüs ve Nesih Hattı" yazının en güzel örnekleri kendisine aittir. Karahisari'nin bu üslubu "Yâkût-ı Rûm" diye literatürleşmiştir ve günümüze kadar uzanan hat hayatı ve geleneğine güzel bir katkı sağlamıştır. 

O'nun en önemli eseri Kanuni Sultan Süleyman'ın isteği üzerine yazmış olduğu ve halen Topkapı Müzesi'nde muhafaza edilen büyük ebattaki Kur'an-ı Kerim'dir. Diğer eserleri arasında Süleymaniye Camii kubbe yazısı ve Piyale Paşa Camii yazıları bulunmaktadır. Süleymaniye Camii pencere üstü yazılarını ise öğrencileri ile birlikte yazmıştır. 

Teknikleri ve yazıya getirdikleri yenilikler bakımından Şeyh Hamdullah, Hafız Osman ve Ahmed Şemseddin Karahisari en önemli üç Osmanlı hattatı olarak kabul edilir. Karahisari'nin en tanınmış öğrencisi, Hattat Hasan Çelebi'dir. Karahisari, 1556 yılında İstanbul'da vefat etti. 


                         

21 Aralık 2015, Pazartesi 267 kez görüntülendi